Værket af omgivelserne
Skulpturpark Hollufgaard, Odense, 2021
Udført i forbindelse med Odense Skulpturtriennale på Hollufgaard i 2021
Hollufgaard har en lang og omtumlet historie bag sig med utallige ejerskifter. Oprindeligt en gammel herregård, på et tidspunkt Center for arkæologi og landskab med en afdeling for eksperimentel arkæologi, og senere kunstnerværksteder og residency. I dag ligger Hollufgaard mellem byggegrunde af motorvej, letbane, Nyt OUH, solcellepark og golfbane. Højkonjuktur i byggeindustri og arkæologi følges ad, og for tiden gøres der mange fund i og omkring Odense.
Stedet er så gennemsyret af historie, arkæologi og kunstproduktion, at det var naturligt at lave en udgravning i parken. En udgravning og undersøgelse af forholdet mellem værdi, objekt og museum, og hvad der kendetegner et sted.
Jeg vælger et lidt kedeligt og decentralt sted på en flad græsplæne i parken til at lave en blanding af en udgravning og en byggegrund. Tidligere har her været frugtplantage. Jeg fjerner tørv i et areal på ca. 9 x 5 x 0,8 m - en OK størrelse til et værksted. Tørv og jord stables rundt om udgravningen. Jeg sætter pinde med advarselsbånd op. Jorden er temmelig blød. Vejret er mest solrigt og let blæsende. Vi prøver med gravko; men det går for stærkt og jorden bliver efterfølgende for hård at grave i. I overfladen og ca. 25 centimeter ned viser der sig et stort antal af små hvid-blålige flintsten, en mængde hvide strips og nogle sølvpapirskugler. 80 centimeter nede kommer kælderfornemmelsen ret hurtigt, her er leret klamt og koldt. Spaden støder på store flintsten, der krakelerer uden en lyd. Delene forsvinder hurtigt i mudderet. Det regner.
De mindste stykker flint, de afklippede strips og sammenkrøllede kugler af sølvpapir rekonstrueredes til skulpturen Flintsværm, mens de store stykker flint rekonstrueredes til skulpturen Lar Futurismus Holluf. Laren er en gammel romersk husgud, der skulle siges at passe på ejendommen. Den skulle være blevet på Hollufgaard.