SKØNHED, værksted, sprog og handling
En skøn opstart i Lokale!
I 2023 vil udstillingsstedet LOKALE gennemføre et udstillingskoncept hvor LOKALE's medlemmer, igennem 4 eksperimenterende forløb, omkring de kunstneriske arbejdsområder: Skønhed, Værksted, Sprog og Handling. Vi vil lave en lang udstilling hvor vi gennemgår 4 temaer af hver ca. 2 mdrs. varighed. Udstillingerne vil være tematisk forankrede, procesorienterede, metodemæssigt eksperimenterende og fungere som kunstneriske tværfaglige dialogprojekter.
Udstillingsrummet er, i hele perioden, et rum i proces og løbende forandring. Udstillinger og arrangementer skabes undervejs i processen, og det ene forløb fletter sig organisk ind i det næste. Der vil ikke være nogen der starter forfra, eller maler det hele hvidt igen og derfor er der heller ikke nogen egentlige ferniseringer, i stedet markeres overgangen imellem temaerne med en skiftedag, hvor vi inviterer til festligholdelse, og præsentationer af både det der allerede er sket og det der kommer.
Det 1. forløb omhandler SKØNHEDSBEGREBET: Lokales fællesskab vil blive omdrejningspunktet og synliggøres og få fysik, og skønhedsgruppen starter med at omrokere, møblere og give Lokale et nyt udtryk – nyt gulv – nye vægge –Vi igangsætter så at sige den rotation som kommer til at fortsætte året ud, og vi gør Lokale til det Lokale vi altid har ønsket os; En åben platform hvor værk, handling, baggrund og objekt blandes sammen. Rotation i handling såvel som i ord som bliver til undervejs: Skønsted, værkhed, sprogling, handlinghed, skønling, værkling, sproghed, handlingling osv
Med diskussioner og snak om bla John Ruskins skønheds begreb, talte vi om skønhed som adgang og forbundenhed til verden. Der var udflugt til Københavns Rådhus hvor Åse Eg Jørgensen fortalte og viste os figurerne udenpå rådhuset, sammenkomster hvor man skulle medbringe og argumentere for skønhed, Camilla fortalte om Carlo Scarpa, mmm.
Skønhedsgruppen består pt. af Jette Ellgaard, Jesper Aabille, Jørgen Carlo Larsen, og Camilla Nørgård
Den Lokale skønhed - Tale om skønhed nr 1. holdt ved arr. åbning:
Skønhed er ikke noget nemt begreb at arbejde med, og det sætter en masse tanker i gang - Ifølge John Ruskin (1819-1900) som var en engelsk filosof og kunstkritiker og en af tænkerne bag ved Arts and Crafts bevægelsen med William Morris –, er de græske søjler sådan set ikke skønne – fordi de er lavet af slaver. De er ens, monotone, præcise: Det kan kun foregå i et slaveagtigt forhold.
I modsætning hertil sætter han den nordeuropæiske gotik – uensartet, varieret, ligefrem lidt kluntet visse steder: fordi det er lavet af frie mænd. Det vigtige er om det er et ærligt udtryk – om man har forsøgt sig med at gøre sig umage –”et ærligt frit udtryk som kommer af det sted man lever og arbejder”. Han var en af de store kritikere af industrialiseringen, og mente det var slaveagtige forhold folk levede under der. Hvilket han jo havde ret i. Og på den måde kommer skønhed meget hurtigt til at handle om demokrati, magt, frihed og moral.
Det gør det også her – hvem skal bestemme hvordan her skal se ud? Hvorfor lader vi udstillingsstedet se ud som det gør. Hvorfor gemmer vi møderne og planlægningen væk ? Her i dag er den delvist synliggjort og forsøgt med et andet udtryk – for at se om det kan give indflydelse på den måde vi arbejder og tænker Vi har sat vores mærke på rummet. For som Ruskin også mente: Ved at være med til at bestemme og udforme sine omgivelser, er man også med til at bestemme hvordan verden skal se ud og hvad og hvordan det skal foregå.
Arts and craft bevægelsen udgav et blad der hed hobby – det betyder lille hest der går ude af trit med de andre – pas-gang.: Det eksisterede kun i få år men grundlagde navnet for hele hobby bølgen: Lav dine egne stole, mal dit eget tapet, dyrk dine egne grøntsager, bryg dit eget øl: Få indflydelse og være med-skaber af din verden. I dag har vi måske mere projekter i stedet for hobbyes - Og projekter er i følge Anders Fogh Jensen bla andet kendetegnet ved at vi ændre forholdene for tid, rum og handling – og kommer til at lægge stor vægt på æstetik fordi vi – i den tid vi er her – eller som projektet foregår i – lige så godt kan få det bedste ud af det.
(Måske begreberne skønhed, værksted, sprog og handling som er de temaer vi arbejder med – netop kommer ud af projekternes orden ?).
Vi havde lyst til at starte et sted og se hvad det fører med sig og vi starter nu en 8 mdr lang udstillingsbølge i dag – og ingen af os ved hvordan den flyder hen eller hvad den river med sig i bølgen. Undervejs i udstillingsperioden vil den ændre karakter, der vil blive fjernet og fyldt mere og andet på – måske af nogen af jer der står her i rummet i dag. Scenen er rimelig åben –